снимка Булфото, архивОбщинските съветници от постоянната комисия  Собственост и стопанство“

...
снимка Булфото, архивОбщинските съветници от постоянната комисия  Собственост и стопанство“
Коментари Харесай

Превръщат манастира в Караач теке във Варна в туристическа атракция

снимка Булфото, списък

Общинските съветници от непрекъснатата комисия  „ Собственост и стопанство “ дадоха единодушието си Варна да одобри от страната манастирския комплекс в местността „ Караач теке “.

Общината желае да получи културната полезност с национално значение за безплатно ръководство за период от 10 години, стана ясно на днешното съвещание на комисията.
Местната администрация възнамерява да трансформира княжеския манастир, който сега е недосегаем за туристите, в атрактивна туристическа дестинация. По концепция на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и кмета на града Иван Портних се приготвя план за реституция на светата обител и за включването й в поклонически маршрут.

Комплексът е строен в края на IX век и е неповторим по своята планова скица и размери, без паралел в българската и византийската строителна традиция. Имал е размерите на царските дворци в Плиска и Преслав и даже е бил по-голям от този в Константинопол – над 10 дка.

Манастирът е развивал голяма книжовна активност, бил е център на българската словесност. В него са работили учениците на Кирил и Методий – Климент, Наум и Ангеларий.

Откривател на светата обител е Карел Шкорпил – бащата на българската археология, който прави първите изследвания през 1921 година Той изрича догатката, че ктитор е княз Борис I – покръстителя на българите. През 1995 година разкопките са обновени от проф. Казимир Попконстантинов, доцент Росина Костова и проф. Валентин Плетньов.

Съветниците позволиха също Община Варна да предприеме дейности за удължение на контракта с страната за краткотрайно ръководство на част от Дома за медико-социални грижи за деца в кв. „ Виница “. Там са приютени към 100 деца на ДГ №23 „ Иглика ”, защото едната постройка на детското заведение е рискова и следва да бъде съборена.

Желанието на администрацията е договорът с Дома, който изтича в края на 2018 година, да бъде продължен с още една година. Очаква се до 31 декември 2019 година новата постройка на детската градина да бъде подготвена. Вече има оповестена социална поръчка за избор на компанията, която ще реализира строителните работи.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР